Pieczona łopatka wieprzowa, do kanapek bądź na obiad.

Nie wiecie co podać na obiad albo znudziły się Wam kupne wędliny? Mam przepis na pyszną, kruchą łopatkę. Można też w ten sposób przyrządzić schab. Nadaje się zarówno na obiad jak i do kanapek.

Jest kilka zasad, o których powinno się pamiętać piekąc mięso. 
Mięso musi być świeże, odpowiednio zamarynowane, powinno leżakować w lodówce minimum przez noc. Na każdy kilogram mięsa przypada 1 godzina pieczenia. Po upieczeniu musi odpocząć przez 15 minut, dzięki czemu będzie kruche i soczyste.

Składniki:

1,5 kg łopatki wieprzowej
4 ząbki czosnku

 Marynata:

3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka ostrej papryki
Po 1 łyżeczce: estragonu, ziół prowansalskich i tymianku
czarny pieprz (do smaku)
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
1/2 łyżki przyprawy do grilla

Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wkładamy do naczynia, nakłuwamy kilkukrotnie ostrym nożem. W nacięcia wkładamy obrany i pokrojony na plasterki czosnek. 
Składniki marynaty łączymy ze sobą i wlewamy do mięsa, dokładnie je nacierając. Zamarynowane mięso wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Następnie wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy przez 15 min. w temp. 200 stopni z termoobiegiem. Po 15 minutach zmniejszamy temp. do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 1 godziny i 30 minut. 
Przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw od góry i rumienimy wierzch, polewając mięso wytopionym sosem. 
Przed pokrojeniem pozostawiamy pieczeń na ok. 15 min. do przestygnięcia.

Domowy Wyrób

Ten wpis został opublikowany w kategorii Potrawy mięsne i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

6 odpowiedzi na „Pieczona łopatka wieprzowa, do kanapek bądź na obiad.

  1. ~kate pisze:

    Chlebek z taką łopatką to bym zjadła :)

  2. ~ania pisze:

    Zrobiłam, wyszła pyszna :)

  3. ~Daria pisze:

    a bez termoobiegu to w jakiej temp.? 220 stopni?

  4. ~Ola pisze:

    Miło by było gdybyś podała źródło z którego korzystałaś. Część tekstu skopiowana jest słowo w słowo z mojego bloga.
    Tutaj oryginał: http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/01/opatka-wieprzowa-soczysta-i-krucha.html

    • ~Jalka pisze:

      Ola,a to niby nikt inny nie wie jak zrobic pieczen?Tylko od ciebie kradnie przepis?Wszystkie pieczenie robi sie podobnie.Czy robiac np.golabki i wstawiajac przepis na swoj blog tez posadzisz kogos ze ukradl ci przepis?Bo ty masz taki sam?haha

      • ~blitz pisze:

        Jalka, aż tak boli Cię czytanie ze zrozumieniem???
        Ola nie napisała ani słowa o kradzieży. Stwierdziła tylko, że jeśli ktoś kopiuje słowo w słowo z czyjejś strony, to wypadałoby w swoim wpisie podać źródło inspiracji ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>