Ciasto z budyniem i jabłkami.

Dawno mnie tu nie było, a raczej byłam ale nie pisałam. Czasem tak bywa, że tyle się dzieje, że doba jest za krótka by wszystko zrobić. U mnie tak własnie było.
Ostatni miesiąc był w moim życiu miesiącem zmian. Teraz gdy wszystko się unormowało powracam z nowym przepisem na ciasto z jabłkami i budyniem. Pewnie wielu osobom to ciasto jest znane ale dla mnie to nowość, nigdy wcześniej takiego nie robiłam ani nie jadłam. Przepis podejrzałam tu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

składniki na ciasto:
3 szklanki  mąki pszennej
2 jajka
250 g masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
1 cukier waniliowy

Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika.

składniki na masę budyniową:
3 szklanki mleka
2 budynie waniliowe z cukrem

Gotujemy budyń.

 

około 1 kg jabłek

Jabłka obieramy i kroimy w półplasterki.

 

Przygotowanie:

Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy je. Pierwszą część ciasta wykładamy do blaszki ( 24×32) wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto dajemy jabłka i zalewamy gorącym budyniem na to kładziemy drugą część ciasta. Wierzch nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 45-50 minut. U mnie ciasto było gotowe po 37 minutach. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ten wpis został opublikowany w kategorii Z jabłkami i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

13 odpowiedzi na „Ciasto z budyniem i jabłkami.

  1. ~Maja pisze:

    W sam raz na letni wieczór w ogrodzie. Na pewno wypróbuję!

  2. Marta pisze:

    O tak! Na świeżym powietrzu jeszcze lepiej smakuje :)

  3. narcyz11.93 pisze:

    Fajnie tu i smacznie :) Zjadłabym sobie takiego ciasta :) Mmm
    http://przepisnazycie2f.blog.pl/

  4. ~natka pisze:

    Wspaniałe zdjęcia! Ciasto wygląda mniamniuśnie :)

  5. Mniam, wyglądają pysznie :)

  6. ~Margolcia pisze:

    Dzięki,dzięki za pomysł, dodam budyń do swojego ulubionego jabłecznika,którym ostatnio zajada się moja rodzinka,będzie na pewno pysznościowy.Pozdrawiam.

  7. ~Ania pisze:

    Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało! Zapraszam ze zdjęciem do mojej Galerii Czytelników na blogu! Pozdrawiam!

  8. ~ola pisze:

    Pyszne, letnie ciasto :)

  9. ~Marta pisze:

    czy zamiast jabłek mogą być inne owoce?…. jeśli tak , to proszę napisać jakie są najlepsze..będę wdzięczna .

    • Marta pisze:

      Jak najbardziej możesz użyć innych owoców. Najlepsze będa twarde owoce, które tak soku nie puszczają np. gruszki, rabarbar ale mogą też być brzoskwinie czy śliwki.

  10. ~Joanna pisze:

    Witam
    Proszę mi powiedzieć czy spód tego ciasta można podpiec zanim ułoży się jabłka i poleje budyń? Czy nie jest to konieczne i wszystko razem można upiec bez obaw np. o zakalec?
    Chce zrobić to ciasto według Pani przepisu i dlatego wolę się upewnić.
    Z góry dziękuje za odpowiedź.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>