English muffins czyli bułki z patelni.

Angielskie muffiny to tak naprawdę bułeczki z patelni. Tak, tak one są smażone a nie pieczone. Szybko się je przygotowuje a smakują znakomicie. Zarówno na słodko jak i z serem i szynką. Najlepsze są cieplutkie, przekrojone i posmarowane masłem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

składniki:
500 g mąki pszennej
opakowanie drożdży instant
1 łyżeczka soli
325 g letniej wody
garść kaszy manny

Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy sól, wodę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce żeby ciasto podwoiło objętość. Moje ciasto często rośnie w piekarniku ustawionym na 30 stopni. Po wyrośnięciu wyciągamy ciasto na stolnicę posypaną kaszą manną i krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 8 części . Każdą część obtaczamy w kaszy i formujemy okrągłą ale dosyć płaską bułeczkę. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Gdy urosną smażymy na rozgrzanej patelni ale bez tłuszczu z każdej strony po około 5 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ten wpis został opublikowany w kategorii Chleb/bułki i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „English muffins czyli bułki z patelni.

  1. ~kinga pisze:

    325g wody to ile wychodzi na szklanke?

  2. ~kasia pisze:

    Smażone bułki mmm ciekawe. Pożyczam :)

  3. ~Na zdrowie pisze:

    Patelnia jest szybsza niż piekarnik, ale w piekarniku chyba bardziej by wyrastały.
    Tak czy owak, pomysł podoba mi się i go wypróbuję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>