Cynamonowe ciastka maślane.

Coraz bliżej święta. Czas najwyższy zacząć przygotowania. Ja zaczęłam od pierniczków holenderskich, które niedługo pojawią się na blogu i od ciasteczek cynamonowych. Uwielbiam ten okres przedświąteczny, pieczenie, kuchnia pachnąca cynamonem, kardamonem i goździkami.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

składniki na około 50 sztuk :
400 g mąki pszennej
250 g masła
120 g cukru brązowego
80 g cukru białego
4 żółtka
3 łyżki cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
3 ml aromatu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

W jednej misce ucieramy miękkie masło z cukrami, dodajemy żółtka, aromat waniliowy i jeszcze chwilę ucieramy aż masa będzie gładka.
W drugiej misce mieszamy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i kardamonem.
Do miski z mąką przekładamy ucierane masło i wyrabiamy rękoma ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej układać je w czterech rzędach po cztery ciastka.
Pieczemy około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gotowe ciastka delikatnie przekładamy łopatką na kratkę i studzimy. Wystudzone ciasteczka przechowujemy w blaszanym pojemniku.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, Ciasteczka i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Cynamonowe ciastka maślane.

  1. ~Kasia pisze:

    Smakowicie wyglądają :) musiało nieziemsko pachniec w kuchni podczas pieczenia :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>