Delikatnie czekoladowe ciasteczka z rodzynkami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

składniki na około 25 sztuk:
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
50 g brązowego cukru
150 g rodzynek
100 g czekolady gorzkiej startej na tarce
1 jajko L
3 łyżki mleka

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy. Zimne masło pokrojone na kawałki dodajemy do mąki i rozcieramy palcami na okruszki. Wsypujemy cukier, rodzynki, startą czekoladę, mieszamy. Dodajemy jajko, mleko i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki mocno spłaszczamy dłonią. Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 15 minut. Wystudzone ciastka przechowujemy w puszce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, Ciasteczka i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Delikatnie czekoladowe ciasteczka z rodzynkami.

  1. ~Kasia pisze:

    Zrobiłam, wyszły przepyszne, niewiem czy doczekają do Świąt :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>