Szarlotka domowa-sypana.

To chyba najszybsza, najprostsza i najlepsza szarlotka jaką kiedykolwiek jadłam.
Delikatna,z kruchym wierzchem i dużą ilością jabłek w środku. Kto jeszcze nie próbował szarlotki sypanej to niech szybko spróbuje.

Oryginalny przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika domowego wyd.spec. Szarlotki i ciasta domowe. Wprowadziłam kilka zmian.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

składniki:
200 g mąki tortowej
300 g cukru
300 g kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenie
1 łyżka cynamonu
170 g masła
ok 1 kg jabłek
sok z cytryny

Suche składniki: mąkę, cukier, kaszę, proszek do pieczenia i cynamon dokładnie mieszamy. Dzielimy na 3 części.
Jabłka obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach, mieszamy z sokiem z cytryny.
Blaszkę (u mnie tortownica 24 cm) smarujemy tłuszczem. Na przemian układamy ciasto (suche składniki), jabłka, ciasto, jabłka i ciasto. Każdą warstwę wyrównujemy. Na wierzch ścieramy masło (najlepiej na chwilę jest je włożyć do zamrażalnika wtedy łatwiej się trze). Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut.
Pyszne jest jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta z owocami, Z jabłkami i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

24 odpowiedzi na „Szarlotka domowa-sypana.

  1. ~kasiac pisze:

    Lubię takie szarlotki :) Oj, jak bym zjadła ten kawałek na talerzyku :)

  2. ~Ruda pisze:

    uwielbiam, taką szarlotkę :) robię tylko taką bo rodzina innych prawie nie uznaje ;) jedyną jej wadą jest, że znika błyskawicznie (z córką potrafimy zjeść na ciepło prawie pół), dlatego zawsze robię z podwójnej ilości składników na dużej blasze

  3. taka szarlotka to jest to! ubóstwiam!

  4. ~ciachoBogova pisze:

    Pyszna szarlotka. Ślinka leci na sam widok a co dopiero poczuć jej zapach :-)
    Polecam http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html

  5. Pyszna szarlotka, spróbuj też kruchego ciasta z jabłkami i żółtą pianką
    http://bulkazchlebem.pl/kruche-ciasto-z-jablkami-i-zolta-pianka

  6. ~SU pisze:

    ŚWIETNIE CI WYSZŁA! TEŻ UWIELBIAM!! POLECAM ”LEON” CIASTO MIODOWO-JABŁKOWE;
    POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/leon-wg-anastazji.html

  7. ~jola pisze:

    Dzisiaj upieklam szarlotke zgodnie z podanym przepisem i niestety na spodzie pozostaly suche produkty. Mysle,ze bylo za malo soku,ktory by zcalil suche produkty,chociaz jablek dalam wiecej.Co moglo sie stac?

    • Marta pisze:

      Piekłam wiele razy szarlotkę z tego przepisu i nigdy coś takiego mi się nie zdarzyło. Jabłka mogły być za suche. Do szarlotki sypanej najlepsze są soczyste jabłka.

  8. ~pozytywny pisze:

    Szarlotka wygląda cudownie. Też uwielbiam to ciasto i jestem tym przepisem zachwycony :)

  9. ~Ania pisze:

    Twoja szarlotka wygląda obłędnie, a tak duża ilość jabłek zapewne sprawia, że ciasto jest wilgotne i miękkie. Chętnie skorzystam z tego przepisu:)
    Przy okazji wizyty na Twoim blogu zapraszam na stonę nooblandia.com , na której umieszczam swoje przepisy:)
    pozdrawiam
    Ania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>