Doughnut muffins, muffiny przypominające w smaku pączki.

Już za kilka dni tłusty czwartek, jeden z moich ulubionych dni.  Jeśli nie mamy czasu bądź cierpliwości  żeby przygotować tradycyjne pączki to polecam takie oto muffiny.
Oryginalny przepis pochodzi stąd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamonu
1/3 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru brązowego
1 jajko
3/4 szklanki mleka

do obtoczenia muffin:
70 g masła rozpuszczonego
1/2 szklanki cukru wymieszanego z 1 łyżką cynamonu

W jednej misce mieszamy suche składniki czyli mąkę, sól, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową, cynamon i cukier. W drugiej misce mokre – olej, jajko, mleko. Łączymy zawartość obu misek, mieszamy aż składniki się połączą.
Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości foremek na muffiny. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Studzimy na kratce. Wystudzone muffiny obtaczamy w maśle i w cukrze z cynamonem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Doughnut muffins, muffiny przypominające w smaku pączki.

  1. ~Ola pisze:

    Zrobiłam! Wyszły pyszne. Polecam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>