Szpinakowo-jajeczne muffiny.

Do przygotowania tego śniadania/przekąski zainspirowało mnie zdjęcie, na które natrafiłam na fb.
Na zdjęciu pyszniły się jajeczne muffiny z kurczakiem, wyglądały tak, że zapragnęłam ich od razu spróbować. No cóż, kurczaka pod ręką nie miałam, więc stworzyłam swoją wersję jajecznych muffin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

składniki na 6 sztuk:
ok. 190 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
100 g kiełbasy żywieckiej pokrojonej w kostkę
50 g startego żółtego sera
4 jajka
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól, pieprz
ewentualnie szczypta ostrej czerwonej papryki

Na maśle podsmażany drobno posiekany czosnek, dorzucamy mrożony szpinak i smażymy tak długo aż odparuje z niego cała woda. Studzimy.
W misce rozbełtujemy jajka, doprawiamy je, dorzucamy pokrojoną kiełbasę, ser żółty, szpinak i mieszamy.
Masę przelewamy do foremek na muffiny/babeczki i pieczemy w 180 stopniach przez 25-35 minut.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania z jajek, Pikantne przekąski/wypieki i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

3 odpowiedzi na „Szpinakowo-jajeczne muffiny.

  1. ~Malwina pisze:

    Fajny pomysł na muffiny! :)

  2. ~Ela pisze:

    Chętnie wypróbuję przepis :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>